Izrada web sajta

DA LI VAŠ
WEB SAJT
RADI ZA VAS?
yes
Svi smo danas svesni toga da treba da imamo web sajt koji će pratiti naš biznis, ali nije isto imati sajt koji će isključivo pružiti informacije u odnosu na sajt koji će da radi za nas. Jer, ako pažljivo pristupimo izradi web sajta, lako ćemo ustanoviti da je web prezentacija u stvari najmoćnije i najjeftinije marketing oružje.
AS Soft Team to radi ovako:
Pre nego što počnemo sa izradom sajta, prvo radimo detaljnu analizu i pravimo arhitekturu sajta (UX):

Odvajamo više od manje bitnih informacija, u prvi plan stavljamo najvažnije delove, fokusiramo se na isticanje stavki koje su po nečemu specifične u odnosu na konkurenciju, planiramo mesta za potencijalne marketing kampanje ili promocije. U ovoj fazi istražujemo najefikasnije ključne reči i savetujemo prilagođavanje teksta u odnosu na njih.

Da li će sajt imati tabele, grafikone, galerije, video-materijal, gde će biti kontakt forme, gde će biti materijal koji je predviđen za download, da li će sajt imati newsletter, mobilnu aplikaciju i ostale dodatke u odnosu na specifičnost delatnosti – sve se planira u ovoj fazi i kreira se tako da web sajt ima dobro korisničko iskustvo, tj. da se posetilac lako kreće kroz njega i na jednostavan način dolazi do potrebnih informacija.

U nekom momentu ćete verovatno želeti da uložite u marketing zbog čega je izuzetno važno da kada već trošite novac i energiju na dovođenje posetilaca na sajt da njihov ugođaj bude na visokom nivou i da lako dođu do svih sadržaja koji mogu biti korisni za njih.
ux
Sledeća stavka je – dizajn. Na osnovu prethodne detaljne analize vašeg poslovanja i konstrukcije sajta zapravo lako dolazimo do toga kakav vaš sajt treba da bude po tipu dizajna.

Danas imamo mnoge stilove u ponudi, ali je važno da izaberemo baš onaj koji će vizuelno najbolje prikazati vaš proizvod ili usluge. Psihologija boja i njihovo kombinovanje, izbor i kombinacija tipografije, uptreba fotografije - sve mora da ima svoju svrhu.

design

Zadatak dizajna je da vizuelno uspe da probudi emociju koju želimo da izazovemo, a koju prethodno pažljivo biramo. Da li je to poverenje, tradicija, visoka poslovnost, osećaj sigurnosti, originalnost, autentičnost, biti drugačiji, biti u trendu, avanturizam, elegancija, otmenost, druženje, osećaj porodične atmosfere, uživanje u prirodi i slično – kada nisu na vašem web sajtu, asoscijacija na vas će im biti ova emocija.

Ovo je moguće postići uz dobro ispričanu priču podržanu efektnim vizuelnim doživljajem.
responsiveD
Bitan deo svakog web sajta je responzivnost koja je ustvari postala standard. Ne treba napominjati koliko je važno da svako ko pristupa vašem sajtu ima podjednako dobro korisničko iskustvo bez obzira koji uređaj i kolika je rezolucija u pitanju.

Kako će se sajt ponašati na različitim ekranima, planiramo već u samom startu, te koristimo jedan isti dizajn koji zatim prilagođavamo različitim veličinama uređaja. Zbog ovakvog pristupa, responzivnost ulazi u osnovnu ponudu izrade sajta.

CMS je sistem za samostalno upravljanje sadržajem, što vam omogućava da jednom kada je sajt postavljen sami uređujete stranice koje su predviđene za to. AS Soft Team radi sa dva tipa CMS. Jedan je naš originalni CMS koji smo sami razvili. Njegova prednost je, kao i kod svih samostalnih CMS programa, potpuna sigurnost podataka, te nema potrebe za bilo kakvim daljim upgrade-ima. Takođe, kada pravimo sajt koji će biti podržan našim CMS-om, kodiranje radimo od nule što ostavlja mogućnost da dizajn napravimo bukvalno po svakoj vašoj želji bez ikakvog ograničenja.

Drugi tip CMS-a koji nudimo je WordPress cms koji je otvorenog koda kao što su na primer i Joomla! i Drupal (ima ih svakako još, ali su ovi najpoznatiji i najviše korišćeni). Prva i osnovna prednost cms-a sa otvorenim kodom je svakako povoljna cena i brža izrada sajta. Uz mnogo manja sredstva možemo napraviti lep i dopadljiv sajt. Međutim, ono što je važno istaći je da ovakvi sajtovi imaju ograničenja u smislu funkcionalnosti i pogotovo rasporeda elemenata. Takođe, naprednije opcije se dodatno naplaćuju u odnosu na osnovnu verziju. WordPress Cms smo izabrali jer se korisnici u njemu lako snalaze, ima veliki zbor tema koje su prilagodljive za dizajniranje, te ima veliku korisničku podršku. Redovan upgrade je nešto o čemu morate izuzetno voditi računa ukoliko se odlučite za sajt sa CMS-om otvorenog koda.

Za manje biznise ili početak poslovanja predlažemo WordPress Cms sajtove ukoliko su vam finansije prioritet, međutim za veće web prezentacije sa više funcionalnosti svakako predlažemo da imate svoj soptveni cms program.

cms
seo
SEO optimizacija – Jednom kada ste objavili sajt naravno da želite da bude i posećen jer to mu je i svrha. Seo u stvari počinje pri samom planiranju izrade sajta, a nastavlja i po njegovom postavljanju. Izbor ključnih reči je prva stavka koju treba rešiti. Koje ključne reči najbolje opisuju vaše proizvode ili usluge, zatim kolika je konkurencija za njih, da li ih zameniti sa nekim drugim traženim, a sa kojim ćemo se lakše probiti... kada ovo ustanovimo, počinje pisanje ili korigovanje tekstova da bi mogli da isprate ove ključne reči ili čak i cele fraze. Zatim sledi postavljane tih reči na bitna mesta na sajtu u vidu prilagođavanja url-a, linkova, naslova, opisa fotografija i ostalih važnih tagova na sajtu. Ukoliko je konkurencija za ključnu reč mala (što ne mora istovremeno uvek da podrazumeva i da je potražnja mala – zbog ovoga je važno pametno odabrati ključne reči), ovo bi trebalo da bude dovoljno da za određeni vremenski period izbijete na prvu stranicu Google-a. Sve ovo predstavlja One site optimizaciju i ulazi u osnovnu ponudu kada su u pitanju sajtovi koji rade sa našim cms programom .

Kada je sajt odlično optimizovan, a ipak nije uspeo da se probije na prvu stranu, to znači da se mora pristupiti Off site optimizaciji, a to najprostije rečeno znači da se sajt mora dodatno reklamirati jer velika poseta i veliki broj linkova koji vode do vašeg sajta doprinose da se on brže probije na prvu stranu. Reklamiranje na drugim posećenim sajtovima i forumima, pominjanje u tekstovima poznatijih blogera, vođenje stranica na društvenim mrežama, viralni tekstovi ili fotografije ( oni koji su dosta deljeni) – sve što može doprineti tome da vaš sajt bude više posećen i učiniće da imate više šanse da se bolje pozicionirate na Google-u. Zato često kažemo da je SEO optimizacija proces koji traje i koji zahteva konstantan rad.

Održavanje i podrška – U zavisnosti od obima poslovanja, održavanje web prezentacije može biti znatno zahtevan posao koji oduzima dosta vremena.

Nudimo različite vidove podrške i održavanja u zavisnosti od vaših potreba – od sređivanja i unosa tekstova i obrade fotografija, seo optimizacije, kreiranja i vođenja stranica na društvenim mrežama do izrade promotivnih kampanja i promocija, email marketing, online plaćanje, tehnička interaktivnost sa korisnicima (mogućnost da aktivno učestvuju na pojedinim stranicama sajta)... – sve je stvar dogovora, a najbitnije je da možemo napraviti plan i kako web sajt napreduje, tako proširivati polje delovanja.

support
Da li će web sajt biti samo sredstvo informisanja ili i efikasno marketinško sredstvo, zavisi od pristupa samom sajtu i jasnog definisanja šta zapravo želimo od naše web prezentacije. Nije teško ostati zbunjen u situaciji kada izrada web sajta može da košta od 50e do 1000 evra, pa i više.

Ali ono što treba da znamo jeste šta za svaku određenu cenu dobijamo i više od toga - u kojem pravcu i smeru možemo da ga naknadno razvijamo. Kako je svaka web prezentacija kao i svaka osoba - priča za sebe, budite slobodni da nas kontaktirate i obezbedite najbolju moguću web prezentaciju koja će biti najefikasniji promoter i podrška vašem biznisu.